Linus Pils, een ambachtelijke pils
Steven Van Hellemont • 26 januari 2024
We mogen Linus Pils terecht een ambachtelijke pils noemen, al wordt het bier in een moderne brouwerij gebrouwen. Waarom? Simpel: het wordt gebrouwen zoals jij verwacht dat bier gebrouwen wordt, zoals men pils oorspronkelijk brouwde, en zo ook destijds door onze grootvader.
Dit is met de
ingrediënten
die je verwacht:
- echte gerstemout (pilsener mout),
- hop (Hallertau en Saaz) in de vorm van hoppellets,
- een gist geschikt voor pilsbier,
- zacht water natuurlijk
- en wat ruwe tarwe (volgens het recept van onze grootvader).
" Daarom heet Linus Pils ook een “volmout” pils te zijn, zonder gebruik van rijst of maïs als substituut voor gerstemout. "
Dit is volgens het brouwproces
dat je verwacht:
- het beslag gemaakt met het gerstemout en de ruwe tarwe,
- gemaischt met stapsgewijze verhoging van de temperatuur om het zetmeel om te zetten in suikers,
- hoppen toegevoegd op verschillende momenten tijdens het koken van de wort voor bitterheid en aroma,
- filtering van de vaste deeltjes (restjes mout en hop),
- de wort gekoeld vooraleer in de gistingstank te worden opgeslagen,
- eens geënt met de gist is het een tiental dagen wachten totdat het bier is uitgegist bij een temperatuur van 14°C. We geven hiervoor de gist voldoende tijd,
- ook voor de lagering op 2°C wordt voldoende tijd gegeven, belangrijk voor het klaren van het bier en het op smaak komen,
- na een drietal weken is Linus Pils na pasteurisatie klaar voor botteling!